... Het is anno 2008 als we ons op maken voor een veldslag uit de tachtigjarige oorlog. Op een lichtbewolkte zaterdagmorgen rijd ik richting het oosten van Nederland om De Slag om Grolle bij te wonen. Het regent bladeren op de weg tussen Ermelo en Apeldoorn, het is dan ook al weer 18 oktober wanneer deze gebeurtenis voor de vierde keer wordt gereconstrueerd. Sinds 2005 begeven honderden re-enactors uit heel Europa zich naar Groenlo om een stukje van de geschiedenis van de vesting na te spelen.

De Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) werd vooral uitgevochten tijdens belegeringen van steden. Koning Filips II (Spanje) probeert in Nederland het protestantisme uit te roeien. Hij maakt daarbij gebruik van de Spaanse inquisitie die zo'n 1100 doodvonnissen tegen 'ketters' velt. In 1567 komen de protestanten in opstand. Filips stuurt een leger (onder leiding van de Hertog van Alva). Daarmee begint de tachtigjarige oorlog die uiteindelijk resulteert in de zelfstandigheid van de Noordelijke Nederlanden (het huidige Nederland). De zuidelijke Nederlanden blijven geregeerd door Spaans-Habsburgse en in de 18de eeuw Oostenrijks-Habsburgse vorsten.

Vestingoverzicht - volgende pagina - plattegrond

De strijd van de opstandige staten der Nederlanden tegen Spanje werd geleid door achtereenvolgens Prins Willem van Oranje en zijn zonen Prins Maurits en Frederik Hendrik.

Omdat de Groenloseweg tussen Ruurlo en Groenlo is afgesloten wegens werkzaamheden word ik via Neede en Eibergen omgeleid om zo Groenlo vanuit het noorden te bereiken. Het autoverkeer wordt bij het industrieterrein Den Sliem naar een grasveld aan de Vrakkinkweg geleid om hier te parkeren. Vanuit hier is het nog een stukje lopen naar de vesting. Via de Halvemaanweg en de Nieuwestraat bereik ik de kampementen langs de Maliebaan.

De witte tenten steken mooi af tegen de herfstkleurige bladeren van de bomen. Over het pad lopend door het kamp treft men voorbereidingen voor de slag van vanmiddag. Eerst nog even een goede maaltijd en pannenkoeken (zie foto boven) gaan er altijd wel in.

Verderop wordt een demonstratie gegeven van het afvuren van een musket (zie foto onder).

Musket: een primitief vuurwapen, de opvolger van de haakbus en had een gladde loop, en schoot doorgaans ronde, loden kogels af. Het laden van een musket kostte veel tijd: eerst moest de pan (voor de ontsteking) met kruit worden gevuld, waarna het losse kruit, de prop en de lading via de voorzijde van de loop moesten worden geladen en daarna met een laadstok worden aangestampt.

lees verder op pagina 2 ...