Fort bij Spijkerboor

bronnen: S.H. Hoogterp - 'De geschiedenis van Fort Spijkerboor, Stelling van Amsterdam, een stadsmuur van water - www.stelling-amsterdam.org - René Ros, Stelling van Amsterdam - Harnas voor de hoofdstad

Historie

In 1887 zijn de eerste werkzaamheden begonnen voor de latere aanleg van één van de grotere forten in de Stelling van Amsterdam.

In 1889 kwam het voorbereidend werk klaar. Dit bestond uit het graven van een groot gat en daarna weer met rivierzand werd gedempt. De grond onder deze zandhoop moest nu eerst inklinken om het stevig genoeg te maken voor de bouw van de zwaar wegende betonnen constructies. In de periode daarna, van 1894 tot en met 1896 wordt in het bestaande terrein een veld-opstelling gemaakt (verdedigbaar aardwerk). Kosten voor dit zogenaamde 'Kleine Plan' ± ƒ 30.000,-.

In 1897 wordt het fort geclassificeerd als vestingwerk van de eerste klasse.

Het duurt dan nog tot 1910 voordat de bouw van de bomvrije gebouwen van start gaat. Groen licht is er op 25 februari 1911 voor de levering van het meest unieke deel van het fort, de pantsergeschutkoepel. De koepel zal worden gebouwd door het Duitse (nikkel-) staalconcern Friedrich Krupp AG Grusonwerk te Magdeburg/Buckau. Dit bedrijf levert tevens de beide hefkoepels voor het fort. De twee snelvuur-kanonnen worden door Friedrich Krupp AG te Essen (1911) geleverd.

pagina 2 - plattegrond - fotogallerij - SvA

Men heeft vaak in die tijd gedacht dat het fort door de Duitse firma Krupp werd gebouwd, vanwege de geregeld aanwezige Duitse ingenieurs. De bouw werd echter geleid door de Nederlandse Dienst der Genie en de Nederlandse aannemers N. Blankevoort en Co.

In het najaar van 1913 komt het fort gereed en wordt tevens de geschutkoepel opgeleverd. De eindkeuring van de koepel geschiedde reeds op 25, 26 en 27 Augustus 1913. (lees hier meer over de geschutkoepel)

In het voorjaar van 1914 wordt de laatste hand gelegd aan het binnenwerk van het fort, de aanleg van de electrische installaties.

Vanaf nu kunnen de ±300 militairen het fort betreden en gebruiken. En niet zonder reden, want op 1 augustus 1914 begint de mobilisatie in Nederland. Door het uitbreken van WO I wordt ook het fort bij Spijkerboor gevechtsklaar gemaakt onder leiding van de Artillerie Kapitein Jhr. O.G. Bloys van Treslong. Op 2 augustus arriveren de twee compagnies waar hij het commando over zal voeren. Het zijn het 2e Compagnie van het 11e Bataljon-2e regiment Vesting Artillerie en het 4e Compagnie van het 22e Landweer Infanterie Bataljon.

Het is bekend dat Nederland tijdens WO I neutraal is gebleven en een aanval op ons land bleef uit. Voor de op de forten gelegerde soldaten werd weldra het één en ander verzonnen om deze passieve oorlogsjaren wat minder saai door te komen. Zo werd er op 14 februari 1915 de 'Mobilisatie-sportclub Spijkerboor' opgericht om de manschappen d.m.v. gymnastiek en sport in beweging te houden. In het begin van dit jaar worden in sommige gevallen beperkte 'voorlopige kleine verloven' verleend. pag 2